«زنگ خطر به صدا در آمد»؛ چین به نفت و گاز کشورهای دیگر وابسته است؟
یک روزنامه متعلق به حزب کمونیست چین میگوید جنگ اوکراین «زنگ خطر» وابستگی به انرژی را در پکن به صدا در آورده است.
به گزارش اکونومیک دیلی، روزنامه وابسته به کمیته مرکزی حزب کمونیست چین، جنگ اوکراین هشداری به پکن بود که بیش از ۷۰ درصد نفت و ۴۰ درصد گاز خود را از کشورهای خارجی تهیه میکند.
در یادداشت این روزنامه نوشته شده است: «در مواجهه با شرایط بینالمللی پیچیده و در حال تغییر، تلاش در زمینه افزایش ذخایر و تولید گاز و انرژی نباید کند شود. برای تضمین امنیت انرژی در کشور باید افزایش ذخایر انرژی و تولید آن اولویت استراتژیک کشور باشد.»
این روزنامه افزایش ۴.۴ درصدی تولید داخلی نفت خام و افزایش ۶.۶ درصدی تولید گاز طبیعی در سه ماه نخست سال ۲۰۲۲ میلادی نسبت به سال گذشته را «یک جهش خوب در افزایش» تولید انرژی توصیف کرده اما در عین حال تاکید کرده که تولید داخلی گاز باید بیش از این میزان افزایش یابد و اکتشاف منابع نفت و گاز طبیعی مانند گاز شیل، متان زغال سنگ و نفت فشرده در مقیاسهای گسترده سرعت بگیرد.
دو روز پیش کمیسیون اصلاح و توسعه ملی چین در مصاحبه مطبوعاتی تاکید کرد که درگیریهای اوکراین تامین انرژی را دشوارتر کرده است. با این حال این کمیسیون اطمینان خاطر داد که ذخایر انرژی چین برای تامین نیازهای مردم «تحت کنترل و پایدار» است.
به گفته این کمیسیون، استخراج زغال سنگ در این کشور از ماه ژانویه تا آوریل امسال ۱.۴۴ میلیارد تن بوده که نسبت به سال قبل آن ۱۰.۵ درصد افزایش داشته است. همچنین این کمیسیون اضافه کرد که تولید زغال سنگ در صورت به کارگیری تمام ظرفیت تولید میتواند تا ۳۰۰ میلیون تن افزایش یابد.
کمیسیون اصلاح و توسعه ملی چین میگوید این کشور با بستن قراردادهایی، گاز مورد نیاز زمستان پیش رو را تامین کرده و اقداماتی انجام داده که «به طور موثر میتواند انرژی مورد نیاز زندگی مردم و توسعه اقتصادی و اجتماعی را فراهم کند.»
وبسایت تحلیلی خبری گوانجا وابسته به دولت، در مطلبی به گزارش رسانههای غربی و همینطور گزارش ساوث چاینا مورنینگ پست، روزنامه خصوصی در هنگ کنگ اشاره کرده و به نقل از آنها گفته پس از تحریمهای جدید اتحادیه اروپا علیه روسیه، پالایشگاههای چینی ممکن است تمایل بیشتری به افزایش خرید نفت از روسیه و هند نشان دهند.
وبلاگ خبری اقتصادی بادین کیجینگشه به معنی ”بازار ۸ صبح’ در ۳۱ ماه مه درباره افتتاح «قطار نفت» میان چین و روسیه نوشت. به گفته این وبلاگ اقتصادی، «با شروع همکاری سرمایهگذاران چینی و روسیه، بیش از یک میلیارد تن نفت خام وارد کشورمان میشود. بازگشایی این قطار ویژه انتقال نفت میتواند به طور چشمگیری هزینههای حمل و نقل سوخت را برای ما کاهش دهد.»
وبلاگ خبری ‘شنگچو شندو شینون’ هم گزارش خبری نوزدهم مه خبرگزاری بلومبرگ در آمریکا را بازنشر کرد که میگوید چین در حال مذاکره با روسیه برای خرید نفت و پرکردن ذخایر استراتژیک انرژی خود است اما هیچ تضمینی وجود ندارد که دو طرف به توافق برسند.
دیروز، اول ژوئن، بخش چینی خبرگزاری دولتی اسپوتنیک روسیه گزارش داد که شرکت روسی گازپروم، صادرات گاز خود به چین را به ۴۸ میلیارد متر مکعب در سال افزایش خواهد داد. به گزارش اسپوتنیک، بر اساس قرارداد گازپروم با شرکت ملی نفت چین، این حجم گاز از طریق خط لوله ‘پاور آو سیبری’ انجام خواهد شد.
هی چینگ، استاد دانشگاه رنمین، خواستار «بازنگری دقیق» در مورد خرید مقادیر زیاد نفت از روسیه شده چرا که به گفته او این موضوع مغایر با استراتژی چین در تنوع واردات نفت است.
آقای هی میگوید: «گرچه خرید نفت روسیه یک تصمیم اقتصادی است، اما به ناچار ما را درگیر مناقشات سیاسی بحران روسیه-اوکراین میکند که برای وجهه دیپلماتیک کشورمان سازنده نیست.»