جنرال مکنزی: پیامدهای توافقنامه‌ی دوحه افغانستان را نابود کرد

جنرال/ژنرال مکنزی، فرمانده سابق ستاد فرماندهی مرکزی ایالات متحده امریکا از آنچه که پیامدهای توافقنامه‌ی دوحه خوانده می‌شود انتقاد کرده و گفته که واشنگتن در این مذاکرات فاحش‌ترین اشتباهاتش را مرتکب شد.

فرمانده سابق ستاد فرماندهی مرکزی ایالات متحده امریکا در مصاحبه‌ی جدیدی که با «سی‌بی‌اس) انجام داده و گفته است که توافقنامه‌ی دوحه منجر به «نابودی دولت در افغانستان شد.»

هیئت مذاکره‌کننده امریکا به رهبری زلمی خلیل‌زاد و هیئت مذاکره‌کننده‌ی «طالبان» به رهبری ملاعبدالغنی برادر (معاون اقتصادی رییس‌الوزرای امارت اسلامی) بعد از ماه‌ها مذاکره در فبروری ۲۰۲۰ توافقنامه‌ی دوحه را امضا کردند.

در پی امضای این توافقنامه، روند خروج نیروهای خارجی به رهبری امریکا از افغانستان که بخشی از توافقنامه‌ی دوحه بود آغاز شد و این روند در آخر ماه اگست ۲۰۲۱ -وقتی که امارت اسلامی در افغانستان حاکم شده بود- به پایان رسید.

قبل از اینکه خروج نیروهای خارجی از افغانستان کامل شود، دولت وقت افغانستان به رهبری اشرف‌غنی فروپاشید و با فرار رییس‌جمهور در ۱۵ اگست، نیروهای امارت اسلامی تقریبا تمام ولایت‌ها را در کنترل خود گرفته بودند.

این روند بسیار سریع اتفاق افتاد و واکنش‌های گسترده‌ی بین‌المللی را پی داشت. بسیاری‌ها نحوه‌ی خروج نیروهای خارجی از افغانستان «فاجعه‌بار» با پیامدهای ویرانگر توصیف کرده‌اند و جنرال فرانک مکنزی در مصاحبه‌اش با سی‌بی‌اس گفته است که توافقنامه‌ی دوحه «دولت را در افغانستان» نابود کرد.

او همچنان گفته که دونالد ترامپ و جو بایدن، رییس‌جمهور سابق و فعلی امریکا که مراحل امضای و اجرای این توافقنامه را دنبال کرده‌اند روی خروج نیروهای امریکایی از افغانستان تمرکز کرده بودند.

به گفته‌ی این جنرال بازنشسته، اشتباه فاحش امریکا در مذاکره با «طالبان» این بود که واشنگتن «به عنوان جدول زمانی برای خروج نیروهایش از افغانستان برخورد کرد.»

مکنزی در مصاحبه‌ی خود از توافقنامه‌ی دوحه به‌عنوان یک «مکانیزم عملیاتی» یاد کرد که منجر به «نابودی دولت در افغانستان شد» و این در حالی است که به گفته‌ی او، امریکا قادر بود که به نتیجه‌ی بهتری دست یابد.