نشست کابل؛ متقی: طرحهای سازمان ملل جز جنگ و بیثباتی نتیجهای نداشته است
امیرخان متقی، سرپرست وزارت خارجهی حکومت سرپرست در آغاز نشست «ابتکار همکاری منطقهای» بار دیگر با تعیین نمایندهی ویژه از سوی دبیرکل سازمان ملل مخالفت کرد و گفت که طرحهای این سازمان جز جنگ و بیثبات نتیجهای نداشته است. او خواستار احترام کشورها به مدل حکومتداری امارت اسلامی نیز شد.
این نشست عصر امروز (دوشنبه، ۹ دلو/بهمن) با میزبانی سرپرست وزارت خارجهی افغانستان و حضور سفیران و نمایندگان ویژهی کشورهای منطقه در کابل آغاز شد.
سرپرست وزارت خارجهی هدف از برگزاری این نشست را «بحث و گفتوگو برای شکلگیری روایت منطقهمحور به هدف توسعه همکاری منطقهای برای تعامل سازنده با افغانستان و کشورهای منطقه خواند».
او در ادامه بیانیهی خود خواستار احترام کشورها به شیوههای حکومتداری این گروه شد و گفت: «امارت اسلامی افغانستان به منافع، انتخابها، ساختارهای حکومتی و مدلهای توسعه دیگران احترام دارد و در مقابل از دیگران نیز توقع دارد که به منافع، انتخابها، مدلهای حکومتداری و توسعه افغانستان احترام بگذارد.»
سرپرست وزارت خارجهی افزود تاریخ ثابت کرده است که «نسخههای تحمیلی» کارساز نبوده و نتیجهی معکوس داشته است
او افزود: «طرحهای سازمان ملل متحد نیز که در جریان کار فرستادههای مختلف ارائه شده، متأسفانه نتیجهای جز جنگ، بیثباتی و اشغال افغانستان نداشته است.»
این مقام امارت اسلامی بار دیگر با تعیین نمایندهی ویژه از سوی دبیرکل سازمان ملل متحد مخالفت کرد و گفت در موجودیت یوناما نیاز به نمایندهی ویژه دیگر نیست.
او گفت که حکومت سرپرست آماده است و ظرفیت دارد تا روی مسائل مشترک و نگرانیها با جهتهای منطقهای و بینالمللی گفتوگو کند.
متقی از سفیران و نمایندگان کشورهای حاضر در نشست امروز خواست که در نشست دوحه واقعیتهای عینی افغانستان را به گوش آنچه او جهتهای دور خواند، برساند تا «با رویکرد واقعبینانه، معقول و قابل قبول وارد تعامل و همکاری سازنده شوند». او گفت که «افغانستان با هیچ جهتی خواهان تقابل و جدال نیست، بلکه همواره روی تعامل مثبت تأکید داشته است».
نشست کابل؛ تأکید نماینده ایران بر حکمرانی «بدون تبعیض» در داخل و «حسن همجواری» با همسایهها
حسن کاظمی قمی، نمایندهی ویژه و سرپرست سفارت ایران در کابل میگوید که از نگاه این کشور «حکمرانی بدون تبعیض در داخل و حسن همجواری و همزیستی با همسایه در محیط منطقه دو مؤلفهی اساسی در پیشرفت روند منطقهگرا است».
آقای قمی که امروز (دوشنبه، ۹ دلو) در نشست «ابتکار همکاری منطقوی افغانستان» به میزبانی وزارت خارجهی افغانستان شرکت کرده، در ایکس نوشته است که اگر این دو مؤلفه «در یک اعلامیه جلوه نماید با استقبال منطقه و فرامنطقه روبهرو میشود».
او افزوده است: «امید دارم دهلیزی امن برای همهمحوری و مشارکت در عرصهی جهانی با حفظ احترام به تمامیت ارضی و استقلال افغانستان گشوده شود تا در نتیجه یک پیروزی موفقیتآمیز و برابر برای افغانستان، منطقه، جهان و از همه مهمتر ساختار نظام بینالملل به جهت آزمودن یک نتیجهی کامیاب حاصل آید.»
نمایندهی ویژه ایران در یک پست دیگر در ایکس گفته است که این نشست بر اساس پیشنهاد ایران در اجلاس «فرمت مسکو» در شهر کازان روسیه و به دعوت امارت اسلامی برگزار شده است.
کاظمی قمی گفته است که در این نشست نمایندگان ایران، پاکستان، چین، روسیه و شماری دیگر از کشورهای منطقه گردهم آمدهاند «تا مجموعه گفتوگوهای کمیتهی تماس منطقهای را برای تعامل با افغانستان در کابل آغاز کنند».
او گفته است: «از نگاه این جمع پیشبرد این مذاکرات که با هدف کمک به مردم و کشور افغانستان، همچنین ثبات و امنیت منطقه دنبال خواهد شد، نیازمند نگاه ایجابی مسئولان امر با هدف کامیابی در روند منطقهمحور را دارد.»
نشست «ابتکار همکاری منطقوی افغانستان» عصر امروز با چند ساعت تأخیر به میزبانی وزارت خارجهی آغاز شده است.
امیرخان متقی، سرپرست وزارت خارجهی طالبان در آغاز این نشست گفته است که این گروه حاضر است با کار مشترک بر مبنای منافع مشترک و احترام متقابل با کشورهای منطقه تعامل و همکاری داشته باشد.
قرار است که به روزهای ۱۸ و ۱۹ فبروری نشست تعقیبی نمایندگان ویژهی کشورها و سازمانهای منطقهای در دوحه به میزبانی دبیرکل سازمان ملل برگزار شود.
هدف از برگزاری این نشست بحث در مورد چگونگی رویکرد افزایش مشارکت بینالمللی دربارهی افغانستان بهگونهی منسجم، هماهنگ و ساختاریافته با در نظرگرفتن توصیههای ارزیابی مستقل در مورد این کشور گفته شده است.