روز جهانی حقوق بشر؛ سازمان ملل: وضعیت حقوق بشر در افغانستان همچنان وخیم است
نمایندگی سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) در روز جهانی حقوق بشر گفته است که با وجود بهبود وضعیت امنیتی در نتیجهی کاهش خشونتهای مسلحانه پس از آگست ۲۰۲۱، وضعیت حقوق بشر در افغانستان همچنان وخیم است.
بهگفتهی یوناما، سوابق حقوق بشری طالبان، با تبعیض سیستماتیک علیه زنان و دختران مشخص شده است.
یوناما گفته است که علاوه بر محدودیتهای شدید بر زنان و دختران، این دفتر موارد قتلهای غیرقانونی، شکنجه و بدرفتاری، شکنجهی بدنی، بازداشت خودسرانه و سایر موارد نقض حقوق زندانیان را مستندسازی میکند.
در اعلامیهی یوناما همچنین آمده است کسانی که در دفاع از حقوق بشر صحبت میکنند، بهویژه حقوق زنان و دختران، با بازداشت خودسرانه، تهدید و سانسور مواجه میشوند.
در این اعلامیه فیونا فریزر، نمایندهی کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد برای افغانستان گفته است: «درحالیکه روز حقوق بشر را گرامی میداریم، به مدافعان حقوق بشر افغان که بسیاری از آنان بهای سنگینی را برای حفاظت از اصول اساسی اعلامیهی جهانی حقوق بشر، عدالت و آزادی میپردازند، ادای احترام و همراه شان ابراز همبستگی میکنیم.»
یوناما از طالبان خواسته است که تعهدات حقوق بشری را بهعنوان سنگ بنای یک آیندهی باثبات، صلحآمیز و مرفه برای افغانستان پذیرفته و از آنها حمایت کنند.
روزا اوتنبایوا، نمایندهی ویژه دبیرکل سازمان ملل متحد در افغانستان یادآوری کرده است که این کشور بهعنوان یک کشور عضو معاهدات بینالمللی حقوق بشر است و در آن نقش تاریخی داشته است.
بهگفتهی او، طالبان هم تعهد قانونی و هم مسئولیت در قبال همهی شهروندان افغانستان و همچنین حمایت از حقوق بشر و بهطور خاص حقوق زنان و دختران دارند.
اوتنبایوا تأکید کرده است: «برای تأمین رفاه، وحدت و ثبات آیندهی افغانستان حقوق بشر باید مورد حفاظت قرار گیرد.»