پایان نشست در دوحه؛ گوترش: نشست ما درباره بهرسمیت شناختن طالبان نبود
در پایان نشست دو روزهای که در دوحه قطر درباره افغانستان از سوی سازمان ملل متحد با حضور نمایندگان کشورها پشت درهای بسته برگزار شده بود، آنتونیو گوترش، دبیر کل این سازمان، گفت این نشست درباره ایجاد یک رویکرد مشترک بینالمللی برای تعامل بود و روی بهرسمیت شناختن حکومت طالبان تمرکز نداشت.
آقای گوترش که در روز دوم و پایانی این نشست، در یک کنفرانس خبری حضور یافت گفت تلاش صورت گرفت که شرکتکنندگان، رویکرد مشترک و مفیدی را با هدف تعامل با طالبان داشته باشند تا به ثبات در افغانستان کمک کند.
دبیرکل سازمان ملل گفت که شرکتکنندگان با پشتوانه قطعنامه شورای امنیت این سازمان که خواستار مشارکت معنادار و برابر زنان و دختران در همه عرصهها در افغانستان است، وارد این گفتگوها در دوحه شدند.
آقای گوترش همچنین گفت که برای گفتگو روی گامهای بعدی، قرار شد که جلسه دیگری نیز به زودی از سوی سازمان ملل برگزارشود.
هیأتهای متعدد شرکتکننده به نتایج این نشست خوشبین هستند، آنها گفتند که مذاکرات سازندهتر از آن چیزی بوده که انتظار میرفته است و مواضع نمایندگان کشورهای شرکتکننده در این نشست در قبال افغانستان هم به یکدیگر نزدیک است.
نمایندگان کشورهای چین، فرانسه، آلمان، هند، اندونزی، ایران، ژاپن/جاپان، قزاقستان، قرقیزستان، نروژ، پاکستان، قطر، روسیه، عربستان سعودی، تاجیکستان، ترکیه، ترکمنستان، عربی متحده امارات، انگلستان، آمریکا و ازبکستان و نمایندگانی از اتحادیه اروپا و سازمان همکاری اسلامی در این نشست به میزبانی سازمان ملل حضور داشتهاند.
از طالبان در این نشست دعوت نشد و نمایندهای از طالبان در آن شرکت نداشت؛ با آن که طالبان در دوحه قطر یک دفتر سیاسی دارند.
آقای گوترش البته تاکید کرد که برای رسیدن به اهداف خود «ما نمیتوانیم تعامل خود با طالبان را قطع کنیم.»
او گفت تمام شرکتکنندگان بر نیاز یک راهبرد برای تعامل بهتر جهت ثبات در افغانستان که به نگرانیهای مهم نیز بپردازد، توافق کردند. به گفته دبیر کل سازمان ملل حضور گروههای تروریستی در افغانستان تهدیدی برای این کشور و منطقه و فراتر از آن است.
فراگیر نبودن حکومت طالبان به خصوص عدم مشمولیت قشرهای مختلف از جمله زنان که حقوق اساسی شان در پی تصامیم طالبان به شدت تضعیف شده است، از موارد دیگر مورد نگرانی شرکتکنندگان بوده است.
او گفت در حالی که نگرانیهای کشورهای مختلف متنوع بود اما تمام نگرانیها و چالشهای مطرح شده درهم تنیده بودند.
آنتونیو گوترش گفت: «سازمان ملل همچنان از قدرت خود استفاده خواهد کرد تا بتواند یک رویکرد روبه جلو و درستی پیش ببرد که مردم افغانستان را در اولویت قرار میدهد.»
دبیر کل سازمان ملل به بحران بشری در افغانستان و کمبود بودجه برای رسیدگی به آن نیز اشاره کرد و گفت: «اکثر کارمندان ما شهروندان افغانستان هستند و ممنوعیت کار زنان غیر قابل قبول است و زندگی بسیاری را به مخاطره خواهد انداخت…ما هرگز به این حملات سیستماتیک به زنان و دختران سکوت نخواهیم کرد. این یک نقض بزرگ حقوق پایهای بشر است.»
او تاکید کرد که سازمان ملل برای پایبندی به تعهدات خود به مردم افغانستان هرگز عقب نشینی نخواهد کرد.
این در حالی است که روز گذشته سهیل شاهین، نماینده معرفی شده از سوی امارت اسلامی برای کرسی افغانستان در سازمان ملل به بیبیسی تاکید کرد که بدون حضور طالبان، این نشست نتیجهای نخواهد داشت.
او گفت: «هر نشستی که در مورد افغانستان دایر میگردد بدون اشتراک هیأت امارت اسلامی افغانستان (حکومت طالبان) که طرف اصلی مساله است، نتیجه نخواهد داد…این حق امارت اسلامی است که دیدگاه خود را در همچو نشستها اظهار نماید. اگر کسی با نظرات ما مخالفت دارد این حرف جداست اما دعوت نشدن ما به این نشست یک نقیصه است.»
آقای گوترش اما امروز (سهشنبه، دوم مه) در پاسخ به پرسشی درباره این که آیا با نمایندگان طالبان هم دیدار خواهند کرد یا نه گفت که وقتی زمان مناسب آن برسد و اکنون زمان مناسبی برای دیدار با آنها نیست.