شورای امنیت سازمان ملل؛ محدودیت‌ها بر حق کار و آموزش زنان در افغانستان محکوم شد

شورای امنیت سازمان ملل متحد با صدور قطع‌نامه‌ای، محدودیت‌های طالبان بر حق کار و آموزش زنان و دختران افغان را محکوم کرده و از این گروه خواستند تا ممنوعیت‌های اعمال‌شده را لغو کند.

شورای امنیت سازمان ملل متحد ناوقت روز پنج‌شنبه، ۷ ثور/اردیبهشت، این قطع‌نامه را که بیش از ۹۰ کشور جهان از آن اعلام حمایت کرده‌اند، با اکثریت آرا تصویب کرد.

در قطع‌نامه شماره ۲۶۸۱، شورای امنیت سازمان ملل متحد بر تعهد قوی به حمایت از حاکمیت، استقلال، تمامیت ارضی و وحدت ملی افغانستان و همچنان حمایت مستمر از مردم این کشور تاکید کرده است.

کمک‌های بشردوستانه، وضعیت حقوق بشری به‌ویژه حقوق زنان، دختران، اقلیت‌های مذهبی و قومی، امنیت، تروریسم، مواد مخدر، بحران اقتصادی، اجتماعی، گفت‌وگو و مشارکت، حکومت‌داری و حاکمیت قانون از جمله چالش‌های ذکرشده در قطع‌نامه است که افغانستان هم اکنون با آن‌ها روبه‌رو است.

از جانبی، قطع‌نامه شورای امنیت سازمان ملل متحد همچنان بر اهمیت مشارکت کامل، برابر و معنادار زنان در تلاش‌ها برای ارتقای صلح و امنیت و افزایش نقش آنان در تصمیم‌گیری‌ها و حمایت از حقوق بشر از جمله حقوق زنان، کودکان، اقلیت‌ها و افراد آسیب‌پذیر تاکید کرده است.

اعضای شورای امنیت ملل متحد طی این قطع‌نامه نگرانی عمیق خود را از کاهش فزاینده احترام به حقوق بشر و آزادی‌های اساسی زنان و دختران در افغانستان توسط طالبان، به‌ویژه عدم دسترسی برابر زنان و دختران به آموزش، فرصت‌های اقتصادی، دسترسی به کار، مشارکت در زنده‌گی عامه، آزادی رفت‌وآمد، عدالت و خدمات اساسی که فقدان آن‌ها صلح، ثبات و رفاه را در کشور غیرقابل دسترس می‌کند، ابراز کرده است.

این قطع‌نامه وضع محدودیت از سوی طالبان بر کار زنان در ادارات سازمان ملل متحد را در تاریخ این سازمان بی‌پیشینه خوانده و اضافه کرده است که این ممنوعیت، حقوق بشر و اصول بشردوستانه را تضعیف می‌کند.

قطع‌نامه همچنین بر نقش حیاتی زنان در جامعه افغانستان‌ تاکید کرده است.

ملل متحد یک‌بار دیگر تاکید کرده که ارایه موثر کمک‌های بشردوستانه مستلزم اجازه دسترسی کامل، سریع، مصون و بدون مانع مطابق با قوانین بین‌المللی برای همه نهادهای بشردوستانه از جمله زنان بوده و ممنوعیت کار زنان در ادارات ملل متحد، علاوه بر محدودیت‌های قبلی، تاثیر منفی و شدیدی بر فعالیت‌های سازمان ملل خواهد داشت.

این در حالی است که با تسلط طالبان بر افغانستان، این گروه محدودیت‌های زیادی را بر زنده‌گی اجتماعی، فعالیت کاری و آموزشی زنان و دختران در افغانستان وضع کرده است.

طالبان نه‌تنها دختران را از آموزش و تحصیل منع کرده‌اند، بلکه زنان را نیز اجازه کار در ادارات دولتی و غیردولتی نمی‌دهند.