نماینده خاص امریکا برای افغانستان سفرش را به قطر، امارات متحده عربی و ترکیه آغاز کرد

وزارت خارجهٔ امریکا در اعلامیه‌ای گفته است، توماس وست نماینده خاص این کشور برای افغانستان روز سه‌شنبه سفرش به کشورهای قطر، امارات متحدهٔ عربی و ترکیه را آغاز کرده است و این سفر یک هفته ادامه خواهد داشت.

وزارت خارجهٔ امریکا در این اعلامیه‌ که ناوقت روز سه‌شنبه در وب سایتش منتشر کرده، گفته است، توماس وست ضمن دیدار با مقام‌های قطر، امارات متحدهٔ عربی و ترکیه، با شماری از بزرگان جامعۀ مدنی افغانستان و با برخی از دیپلمات‌های کشورهای دیگر، بازرگانان افغان، خبرنگاران، مدافعان حقوق بشر و با متخصصان کمک‌های بشری دیدار خواهد کرد.

هدف از این سفر، ایجاد هماهنگی میان جامعهٔ جهانی در مورد مشکلات و چالش‌های موجود در افغانستان عنوان شده است. مشکلاتی که با ممنوعیت کار زنان در نهادهای امدادرسان از سوی طالبان بیشتر شده است.

سفر آقای ویست در حالیست که محدودیت بر کار زنان در اداره‌های مربوط به سازمان ملل متحد از سوی طالبان یک درد سر جدید را برای جامعهٔ جهانی ایجاد کرده است.

شماری از زنان سفر آقای ویست را امیدوار کننده و برخی دیگر خیلی مهم نمی‌دانند.

کریمه رحیم‌یار، فعال حقوق زن می‌گوید، در یک سال گذشته، در مورد محدودیت‌ها بر زنان اعلامیه‌ها صادر شد، نکوهش‌ها صورت گرفت و سفرها انجام شد، اما هیچ نتیجه‌ای نداشت:
“من هیچ امیدی ندارم، در این ۱۸ ما بسیار رفت و آمد شد، اعلامیه‌ها داده شد، نکوهش‌ها صورت گرفت، اما نتیجهٔ آن صفر بود، زیرا آن‌ها (طالبان) حمایت‌کنندهٔ قوی دارند، هر هفته برایشان ۴۰ میلیون دالر/دلار فرستاده می‌شود.”

اما امریکا بارها گفته که ۴۰ میلیون دالر پول نقد که هفته‌وار به افغانستان فرستاده می‌شود، هزینۀ کمک‌های بشردوستانه از سوی دفترهای سازمان ملل متحد می‌شود.

اما برخی دیگر از زنان به سفر توماس وست امیدوارند و از امریکا به ویژه آقای وست می‌خواهند که از طریق این دیدارها و گفت‌وگو‌ها بر تغییر وضعیت زنان تلاش کنند.

نوریه سادات، باشندهٔ شهر کابل و فعال مدنی در این مورد می‌گوید:
“ما زنان افغان از آقای وست می‌خواهیم تا در این سفر زنان افغان را فراموش نکنند و در مورد سرنوشت زنان افغان بحث کنند، ما از امریکا به ویژه توماس وست می‌خواهیم که از طریق چنین گفت‌وگو تلاش کنند تا در زندگی زنان افغان تغییر ایجاد شود.”

طالبان به تاریخ چهارم ماه اپریل بر کار زنان در دفاتر سازمان ملل متحد در افغانستان محدودیت وضع کرده‌اند، پیش از این در ماه دسامبر سال گذشتهٔ میلادی زنان را از کار در تمامی موسسه‌های غیردولتی ملی و بین‌المللی منع کرده بودند، اما کارکنان دفاتر سازمان ملل متحد به وظایف‌شان می‌رفتند.

روز سه‌شنبه دفتر هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) هشدار داد که تصمیم طالبان، سازمان ملل متحد را مجبور می‌کند که بین باقی ماندن در حمایت از مردم افغانستان و موازین و اصول خود، یک انتخاب وحشتناک داشته باشد.

رزا اوتونبایوا نماینده خاص سرمنشی سازمان ملل متحد در افغانستان
رزا اوتونبایوا نماینده خاص سرمنشی سازمان ملل متحد در افغانستان

یوناما گفته بود که رزا اوتونبایوا، نمایندۀ خاص سرمنشی سازمان ملل متحد در افغانستان و رئیس هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) یک دورۀ بررسی عملیاتی را تا تاریخ ۵ ماه می سال ۲۰۲۳ آغاز کرده است.

یوناما همچنان از بیش از ۳ هزار تن از کارمندان‌شان نیز خواسته است که جز موارد استثنایی به دفاترشان حاضر نشوند.

یوناما در اعلامیهٔ روز سه‌شنبۀ خود گفته است، مسئولیت هرنوع تصمیم آن‌ها به عهدهٔ مقام‌های طالبان خواهد بود.

اما طالبان پس از نزدیک به یک هفته سکوت، محدودیت بر کار زنان در دفاتر سازمان ملل متحد را موضوع داخلی افغانستان عنوان کرده‌اند.

ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان در یک اعلامیه که به روز چهارشنبه در صفحهٔ توییترش نشر کرده، گفته است، آن‌ها کدام مانع برای سازمان ملل متحد ایجاد نکرده‌اند و به گفتهٔ او رویکرد تعبیضی نیز نداشته‌اند.

طالبان بار دیگر در اعلامیه‌شان گفته‌اند، آن‌ها بر حفظ حقوق همهٔ افغان‌ها به اساس ارزش‌های دینی و فرهنگی متعهد هستند.

طالبان در این اعلامیه فشارها و تحریم‌های بین‌المللی را به عنوان عامل وضعیت بشری افغانستان خوانده اند و از کشورهای عضو سازمان ملل متحد خواسته اند که مسائل مربوط به دارایی‌های مسدود شدۀ افغانستان و تعزیرات بانکی و محدودیت‌های سفر بر مقام‌هایشان را حل کنند.

اما طالبان همواره از سوی جهت‌های مختلف از جمله فعالان حقوق بشری و زنان متهم شده اند که از مسایل مربوط به زنان به عنوان باجگیری سیاسی استفاده می‌کنند.