گالوپ: محبوبیت آمریکا در میان مردم افغانستان افت کرد و عربستان و ایران محبوبتر شدند
یافتههای نظرسنجی موسسه بینالمللی «گالوپ» در افغانستان نشان میدهد که یک سال پس از خروج نیروهای آمریکایی و سقوط دولت پیشین این کشور، نظر مثبت و خوشبینی شهروندان افغانستان نسبت به رهبری آمریکا شدیداً افت کرده و خوشبینی نسبت به عربستان و ایران بیشتر شده است.
در این نظرسنجی که مؤسسه گالوپ امروز (پنج شنبه،۱۰ آذر/قوس) منتشر شد، نشان میدهد که به طور متوسط کمتر از یک نفر از هر پنج نفر، یعنی تنها حدود ۱۸ درصد در جمعیت افغانستان در حال حاضر در مورد سیاست اداره جو بایدن در مورد افغانستان نظر مثبت دارند.
سال گذشته که آمریکا تمام نیروهایش را از این کشور خارج کرد و طالبان روی کار آمدند، میزان تایید سیاست آمریکا در میان مردم افغانستان از این پایینتر، حدود ۱۴ درصد بود.
«گالوپ» می گوید تا سال ۲۰۱۹، نظرسنجیها نشان می داد که تنها ۱۷ درصد از مردم افغانستان از استاندارد زندگی خود راضی بودند و تنها ۱۲ درصد از راه رفتن در شب احساس امنیت میکردند که کمترین امتیاز در جهان در آن سال در میان بیش از ۱۴۰ کشور مورد بررسی بوده است.
نظر سنجی قبلی، نشان میداد که به طور میانگین ۹۴ درصد از مردم افغانستان وضعیت زندگی خود را در حد دچار بودن به «درد و رنج» دستهبندی کردند.
تغییر نگاه مردم افغانستان به سمت عربستان و ایران
در سال ۲۰۲۲، نظر سنجی نشان داده که عربستان سعودی در نظر افغانها بالاترین رتبه محبوبیت، یعنی حدود ۴۰ درصد را بدست آورده، در حالی که از هر چهار نفر یک نفر، یعنی حدود ۲۵ درصد مردم نیز نسبت به کشور همسایه، ایران نظر مثبت دارند.
چین و روسیه، دو کشوری که روابط گرمی با طالبان دارند، از نظر مردم افغانستان با ۱۴ درصد تأیید، همچنان در رتبههای پایین محبوبیت قرار دارند.
در گزارش گالوپ آمده که «مردم افغانستان همیشه به سیاست کشورهای دیگر نگاه منفی نداشتند، اما حالا خود را در وضعیتی ظاهراْ ناامیدکننده و جامعه بینالمللی را در کشور خود ناکام میبینند».
«آمریکا در میان هزارهها محبوب و در میان پشتونها منفور است»
نتیجه این نظرسنجی که بنا به نظر پاسخ دهندگان از قومیتهای مختلف نیز دستهبندی شده است، نشان میدهد که آمریکا هنوز در میان جامعه هزاره افغانستان محبوبیت دارد. حدود ۵۳ درصد از شرکتکنندگان هزاره در این نظرسنجی گفتهاند همچنان سیاست رهبری آمریکا را تایید میکنند.
جامعه هزاره و شیعه افغانستان در دولت پیشین تحت حمایت آمریکا به پستهای بلند رسیدند و پیشرفتهای قابل توجه اجتماعی و فرهنگی در دو دهه اخیر داشتهاند. فعالان هزاره حالا کارزاری با هشتگ «توقف نسل کشی هزارهها» برای جلب حمایت بینالمللی شدهاند که میلیونها بار در توییتر استفاده شده است.
اما محبوبیت آمریکا در میان پشتونها که تقریبا تمام رهبران طالبان متعلق به این قومیت هستند، در این نظرسنجی کمترین میزان، یعنی تنها ۸ درصد بوده است.
در میان تاجیکها میزان محبوبیت رهبری آمریکا ۲۳ درصد را در این نظرسنجی نشان میدهد.
به طور کلی، زنان و جوانان در افغانستان بیش از مردان و افراد مسن نسبت به آمریکا نظر مثبت دارند.
نظرسنجی نشان می دهد که ۲۱ درصد از زنان و ۱۶ درصد از مردان نظر مثبت در مورد سیاست اداره فعلی آمریکا ابراز کردند.
۲۲ درصد از جوانان ۱۵ تا ۲۹ ساله آمریکا را تایید میکنند، در حالی که این رقم در میان افراد ۵۰ ساله و بالاتر ۱۳ درصد است.
گالوپ شمار مصاحبهشوندگان نظر سنجی ۲۰۲۲ از افغانستان را تاکنون منتشر نکرده اما بنا به آماری که ارائه کرده در سال ۲۰۲۱ در این کشور با ۱۰۰۰ نفر از طبقات مختلف به عنوان نمونه آماری به صورت رو در رو مصاحبه کرده است.