سد کجکی پر آب شد؛ برق به هلمند و قندهار میرسد

مسئولان شرکت برشنا اعلام کردند, سد کجکی در رود هیرمند پر آب شده و قرار است که برق تولیدی آن به هلمند و قندهار نیز برسد.

نگاه نو_ نصرالله قانع، رئیس برشنا در ولایت هلمند گفت که در روز های گذشته ارتفاع آب ذخیره شده در این سد به ۷۰ متر افزایش یافته و روزانه در حال افزایش است.
به دلیل خشکسالی شدید، سطح آب در سد کجکی در تابستان سال گذشته خورشیدی به شدت کاهش یافت و برشنا از کاهش ارتفاع آب به ۴۶ متر خبر داده بود.
کاهش سطح آب در این سد باعث شد تا حدود پنج ماه قبل شرکت برشنا یکی از توربین‌های خود را غیرفعال کند.
سد کجکی تامین کننده اصلی برق ولایت هلمند در جنوب افغانستان است، ولی برشنا در آن زمان اعلام کرده بود که قادر به تامین برق مورد نیاز شهروندان هلمند نیست.
اکنون رئیس شرکت برشنا می‌گوید که به زودی توربین‌های تولید برق این سد دوباره فعال خواهند شد و نه تنها برف شهر لشکرگاه را تامین خواهد کرد بلکه به ولایت قندهار در همسایگی هلمند نیز خواهد رسید.
شرکت ترکی بخش دوم سد کجکی را در افغانستان می‌سازد
برق یک میلیارد دلاری قندهار: مردم روزانه یک ساعت برق دارند

به گفته مسئولان سطح آب در سد کجکی در تابستان گذشته به ۴۶ متر کاهش یافته بود و اکنون به ۷۰ متر رسیده است
علاوه بر تامین برق، مسئولان کشاورزی در ولایت هلمند امیدوارند که افزایش میزان آب سد کجکی باعث رونق زراعت در این ولایت شود.
زلمی الکو، رئیس زراعت ولایت هلمند به بی‌بی‌سی گفت که سال گذشته به دلیل خشکسالی امراض گیاهی شایع شده بود و امیداور است که امسال این مشکل رفع و در کنار آن تولیدات زراعتی هلمند نیز افزایش یابد.
سد کجکی بر روی رودخانه هیرمند ساخته شده است. قبل از ساخت این سد، آب آن به تالاب هامون صابری و پوزک در سیستان ایران و نیمروز افغانستان می‌ریخت. در سال‌های اخیر به دلیل خشکسالی این تالاب نیز خشکید و باعث افزایش ریزگردها در منطقه شد.
آب هیرمند به تالاب خشکیده هامون در افغانستان و ایران رسید
تالاب‌های ایران در برزخ خشکسالی
طوفان گرد و غبار، زندگی را در سیستان و بلوچستان مختل کرده است

تالاب هامون سالها بود که آب سیر نچشیده بود
کار ساخت سد کجکی در سال ۱۳۳۲ آغاز شد و نخستین توربین آن در سال ۱۳۵۱ و توربین دیگر در سال ۱۳۵۳ نصب شد اما توربین سوم آن چند سال پیش نصب شد.
این سد ظرفیت ذخیره ۱.۷ میلیارد متر مکعب آب را دارد و ارتفاع آن به حدود ۱۰۰ متر می‌رسد.
دو کشور ایران و افغانستان برای استفاده از آب هیرمند در سال ١٩٧٢ معاهده‎ای امضا کرده‎اند که بر اساس آن میزان سالانه آبی که از رودخانه هیرمند وارد ایران می‎شود مشخص شده است، اما ایران از میزان آبی که وارد این کشور می‌شود ناراضی است.