وزارت صحت/بهداشت: با گشایش دانشگاه‌ها و مکاتب، رقم مبتلایان به کرونا چهار درصد افزایش یافته است


وزارت صحت عامه می‌گوید که پس از بازگشایی مکتب‌ها و دانشگاه‌‎ها، شمار مبتلایان به ویروس کرونا افزایش یافته است. براساس محاسبه این وزارت،‌ از زمانی‌ که درس‌های حضوری در این نهادها آغاز شده‌، گراف مبتلایان به این ویروس سیر صعودی داشته و در حدود چهار درصد افزایش یافته است. وزارت صحت عامه دلیل افزایش مبتلایان به ویروس کرونا را مراعات نشدن نکات صحی از سوی دانشجویان و دانش‌آموزان  عنوان می‌کند. در همین حال سخنگویان وزارت‌های معارف و تحصیلات عالی تصریح می‌کنند که در بعضی مکتب‌ها و دانشگاه‌ها نکات صحی به صورت باید و شاید، مراعات نمی‌شود. معاون سخنگوی وزارت تحصیلات عالی می‌افزاید که شماری از دانشجویان نسبت به شیوع ویروس کرونا بی‌پروایند،‌ از این رو کم‌تر نکات صحی را مراعات می‌کنند.

اکمل سمسور، سخنگوی وزارت صحت عامه، روز شنبه، بیست‌ونهم سنبله، گفت که براساس محاسبه و ارزیابی این وزارت، میزان مبتلایان به ویروس کرونا در این اواخر افزایش یافته است. وی دلیل افزایش مبتلایان به این ویروس را «مراعات نکردن» نکات صحی عنوان کرد. سمسور افزود،‌ تا زمانی که درس‌های حضوری شروع نشده بود و دروازه نهادهای آموزشی به ‌روی دانشجویان و دانش‌آموزان بسته بود،‌ گراف مبتلایان به ویروس کرونا روزبه‌روز کاهش می‌یافت. وی اما بیان داشت که با بازشدن مکتب‌ها و دانشگاه‌ها، شمار مبتلایان به این ویروس حدود چهار درصد افزایش پیدا کرده است. وی گفت: «در هفته سی‌وپنجم و پیش از شروع مکتب‌ها و دانشگاه‌ها رقم مبتلایان به ویروس کرونا ۱۰ درصد بود،‌ اما با باز شدن این نهادها، رقم مبتلایان به این ویروس، به ۱۴ درصد رسیده است.»

وی دلیل افزایش مبتلایان به ویروس کرونا را مراعات نشدن توصیه‎‌های صحی خواند. او گفت که وزارت صحت عامه یک کمیته نظارتی را ایجاد کرده تا از مکتب‌ها و دانشگا‌ه‌ها نظارت کند. سمسور افزود، ارزیابی‌های این کمیته نشان می‌دهد که در شماری از این نهادها،‌ توصیه‌های صحی که همانا دست شستن، حفظ فاصله اجتماعی، ماسک پوشیدن و دست‌کش پوشیدن است،‌ مراعات نمی‌شده است. با این حال به گفته وی، در جاهایی که نکات صحی مراعات نشده/ نمی‌شود، این کمیته آن‌ها را مجبور می‌کند تا سفارشات این وزارت را جهت جلوگیری از شیوع ویروس کرونا تطبیق کنند. او گفت، در صورتی که از ماسک استفاده شود، گردش ویروس کرونا ۹۵ درصد کاهش می‌یابد. از سوی دیگر وی گفت که احتمال دارد فعال شدن لابراتوار در بغلان، روی افزایش مبتلایان به ویروس کرونا اثر گذاشته باشد. او افزود که وزارت صحت عامه در حال بررسی این موضوع است تا دریابد که فعال شدن لابرتوار در ولایت بغلان چه‌قدر روی سیر صعودی گراف مبتلایان به این ویروس اثر گذاشته است.

این در حالی است که به تازه‌گی ۳۰ دانشجو در دانشگاه ولایت غور به ویروس کرونا مبتلا شده‌اند. وزارت صحت عامه تصریح می‌کند که در این دانشگاه ۷۴ مورد مشکوک مشاهد شده که از این میان ۳۰ مورد آن مثبت تشخیص داده شده است. سمسور خاطر‌نشان کرد که این شمار افراد در قرنطین خانه‌گی به سر می‌برند و تحت نظارت قرار دارند. در کنار این، کسانی‌ که با این افراد در تماس بوده‌اند، نیز مورد آزمایش قرار گرفته‌اند، اما نتایج آزمایش‌های این افراد، منفی بوده است.

در همین حال وزارت تحصیلات عالی می‌پذیرد که شماری از دانشجویان نسبت به ویروس کرونا بی‌پروایند و توصیه‌های صحی را مراعات نمی‌کنند. محمد‌حنیف فرزان، معاون سخنگوی وزارت تحصیلات عالی، گفت که هرچند شمار زیادی از دانشجویان نسبت به نکات صحی وزارت صحت عامه پابند هستند و آن را مراعات می‌کنند، اما شماری هنوز هم نسبت به این ویروس بی‌توجه‌اند و توصیه‌های صحی را مراعات نمی‌کنند. او گفت که وزارت تحصیلات عالی از تمامی دانشگاه‌های دولتی و خصوصی نظارت می‌کند و در صورت مراعات نشدن توصیه‌های صحی از سوی این نهادها، آنان را وادار به تطبیق این نکات می‌کند. فرزان خاطر‌نشان کرد که به تمامی دانشگاه‌های دولتی هدایت داده شده تا وسایل صحی را از بودجه دانشگاه‌ها برای دانشجویان فراهم کنند. همین‌طور دانشگاه‌های خصوصی نیز مکلف شده‌اند تا وسایل بهداشتی و صحی را از بودجه شخصی‌شان فراهم کنند.

در عین حال وزارت معارف نیز تأیید می‌کند که در شماری از مکتب‌ها نکات صحی مراعات نشده است. نوریه نزهت، سخنگوی وزارت معارف، گفت که در برخی از مکاتب شماری از دانش‌آموزان نسبت به نکات صحی بی‌توجه بوده‌اند و معلمان توظیف شده‌اند تا این نکات را بر دانش‌‌آموزان تطبیق کنند. وی افزود، مکتب‌هایی که نکات صحی را مراعات نکنند، ‌اقدامات تندتر علیه آن‌ها انجام خواهد شد.

گفتی است که دروس مکاتب با تأخیر پنج ‌ماهه به دلیل شیوع ویروس کرونا در اول ماه سنبله شروع شد. طبق طرحی که وزارت معارف تهیه کرده بود،‌ درس‌های حضوری دانش‌آموزان صنف‌های یازدهم و دوازده‌هم مکاتب دولتی و‌ مکاتب شبانه و صنف‌های اول تا دوازدهم مکاتب خصوصی آغاز شد.

ویروس کرونا برای اولین بار در پنجم ماه حوت سال گذشته در ولایت هرات به ثبت رسید. پس از آن، این ویروس به تمامی ولایت‌ها گسترش یافت و تاکنون حدود ۳۸ هزار و ۹۱۹ تن را مصاب کرده است. از این میان یک هزار و ۴۳۷ تن جان‌ داده‌‌، اما ۳۲ هزار و ۵۷۶ تن دیگر بهبود یافته‌اند.