آمریکا، ترکیه و سازمان ملل در مورد تاریخ نشست صلح افغانستان در استانبول ‘توافق کردند’

یک منبع معتبر گفته است ترکیه، آمریکا و سازمان ملل توافق کرده‌اند که نشست “سرنوشت‌ساز” استانبول در مورد صلح افغانستان در تاریخ شانزدهم آوریل/آپریل (۲۷ حمل/فروردین) برگزار شود.

به گفته این منبع، این نشست برای ده روز ادامه خواهد یافت و در آن تلاش خواهد شد تا دولت افغانستان، گروه طالبان و گروه‌های مختلف سیاسی روی “آینده سیاسی” افغانستان به توافق برسند.

اما حمدالله محب، مشاور امنیت ملی افغانستان امروز در نشست خبری در کابل گفت “هنوز مشورت‌های روی اجندا، افراد شرکت‌کننده و تاریخ” این نشست جریان دارد و نمایندگان آمریکا، ترکیه و سازمان ملل با نمایندگان دولت افغانستان و گروه طالبان در دوحه قطر روی این موضوع بحث دارند.

همچنین محمد نعیم، سخنگوی دفتر سیاسی گروه طالبان در قطر به بی‌بی‌سی گفت “هنوز توافقی در این رابطه صورت صورت نگرفته است.”

نشست استانبول یکی از مهمترین نشست‌ها در مورد آینده صلح افغانستان خوانده شده که جامعه بین‌المللی انتظار دارد گروه‌های افغان در آن بتوانند بر سر پایان جنگ و “تشکیل دولت انتقالی صلح” در این کشور به توافق برسند.

.

مولود چاووش‌اوغلو، وزیر خارجه ترکیه در دوازدهم ماه مارس امسال اعلام کرد که قرار است این کشور میزبان نشست بلند پایه صلح میان دولت افغانستان و گروه طالبان در ماه آوریل باشد.

زلمی خلیلزاد نماینده ویژه آمریکا برای صلح افغانستان در نخستین سفرش پس از روی کار آمدن جو بایدن به عنوان رئیس جمهوری آمریکا، طرح صلحی را همراه با نامه‌های از سوی آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا برای اشرف غنی، رئیس جمهوری و عبدالله عبدالله، رئیس شورای عالی مصالحه در اول ماه مارس به کابل برد.

در نامه آقای بلینکن به رئیس جمهوری افغانستان، برگزاری نشست صلح افغانستان در ترکیه پیشنهاد شده بود و همچنین در طرح صلح پیشنهادی، ایجاد “دولت انتقالی صلح” پیش‌بینی شده است.

در این طرح همچنین آمده که سازمان ملل نقش محوری‌تر در تلاش‌های صلح افغانستان خواهد داشت و به همین دلیل این سازمان جان آرنو، از دیپلمات‌های سابقه‌دار خود را به عنوان نماینده سازمان ملل در امور صلح افغانستان تعیین کرد.

همچنین در هجدهم مارس، مسکو پایتخت روسیه میزبان یک نشست صلح افغانستان با حضور نمایندگان دولت افغانستان، گروه طالبان، آمریکا، پاکستان و چین بود.

پیشتر اشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان از تلاش‌های صلح آمریکا و برگزاری نشست صلح در استانبول استقبال کرده اما گفته بود “به هیچ صورت ایجاد دولت موقت را نمی‌پذیرد و تنها حاضر است قدرت را به یک دولت منتخب انتقال دهد.”

مشاور امنیت ملی افغانستان نیز امروز گفت که دولت حاضر است در جریان سه تا شش ماه آینده انتخابات ریاست جمهوری را برگزار کند و آقای غنی قبلا گفته که او در این انتخابات نامزد نخواهد بود.

او تاکید کرد که دولت افغانستان یک دولت منتخب است و تنها در صورت یک انتخابات دیگر می‌تواند قدرت را به یک دولت جدید منتقل کند.

به گفته آقای محب قرار است فردا نشست اعضای شورای مصالحه ملی به رهبری عبدالله عبدالله، رئیس این شورا در کابل برگزار شود و “نتایج رایزنی‌ها در مورد طرح صلح آمریکا به اعضای این شورا ارائه شود و بعد از آن تصمیم نهایی دولت افغانستان در مورد نشست استانبول مشخص خواهد شد.”

این در حالیست که براساس توافقنامه آمریکا و گروه طالبان، باید تمامی نیروهای آمریکایی در پایان ماه آوریل از افغانستان خارج شوند اما جو بایدن، رئیس‌جمهوری آمریکا گفته است که خروج کامل نیروهای کشورش از افغانستان در ضرب الاجل تعیین‌شده، در اول مه سال جاری “خیلی سخت” خواهد بود.