کودکان کارگر خیابانی اتباع افغانستانی در ایران با همکاری سفارت ساماندهی می‌شود

نگاه نو_ مدیرکل اموراتباع و مهاجرین خارجی وزارت داخله جمهوری اسلامی ایران با تأکید بر این‌که اجاز فعالیت کودکان کار خیابانی را نمی‌دهند و این کودکان به ندرت اتباع افغانستان اند، گزارش‌ها در مورد اخراج اجباری کودکان کار افغانستانی جمع‌آوری شده در این کشور را رد کرد و تأکید نمود، کودکان کار خیابانی افغانستانی که بدون خانواده‌اند، باید با همکاری سفارت افغانستان سامان‌دهی شوند.

دکتر مهدی محمودی مدیرکل اموراتباع و مهاجرین خارجی وزارت داخله جمهوری اسلامی ایران در مورد کودکان کار خیابانی تصریح کرد که این کودکان کار خیابانی به ندرت اتباع افغانستان اند، بلکه مربوط سایر کشورها هستند که این کار را می‌کنند.

وی خاطرنشان کرد که تعدادی از این کودکان کار، کودکان بی‌سرنوشت از مادران ایرانی و پدران غیرایرانی است که نه شناسنامه دارد، نه برگه هویتی دارد، مادر و پدرش معلوم نیست و بعد به مشاغل کاذب روی می‌آورند.

لایحه اعطای تابعیت به کودکان متولد از ازدواج مردان خارجی با زنان ایرانی در مراحل نهایی
مدیرکل اموراتباع و مهاجرین خارجی وزارت داخله ایران در بخش دیگر گفت‌وگو با خبرنگار آوا در مورد بحث اعطای تابعیت به شهروندان افغانستانی، به خصوص لایحه اعطای تابعیت به کودکان متولد از ازدواج مردان خارجی با زنان ایرانی گفت: “در این ارتباط ما تابع و مجری قانون هستیم، هر موقع در مجلس به تصویب رسید و ابلاغ شد، ما هم دستور اجرایی‌اش را تنظیم و ابلاغ خواهیم کرد، ظاهرا بیش از ۹۰ درصد کار هم انجام شده، در مراحل نهایی است”.

به گفته وی، کسانی که به سن ۱۸ سال برسند و مادر ایرانی داشته باشند، خود به خود بر اساس مقررات و قوانین، ثبت احوال موظف به صدور شناسنامه ایرانی برای آن‌هاست، اما برای پایین‌تر از سن ۱۸ سال هم باید فکری کرد.

دکتر محمودی خاطرنشان کرد: “ما در کار خودمان، در بحث تحصیل داریم کمک می‌کنیم و نمی‌گذاریم مشکلی در این زمینه ایجاد شود، و هر جا خلایی هم اگر وجود داشته باشد، منعکس شود و بلافاصله موضوع را پی‌گیری می‌کنیم”.

وی خاطرنشان کرد، بی‌سرنوشتی این کودکان به نوعی سبب به میان آمدن کودکان کار خیابانی نیز شده است.

کودکان کار خیابانی جمع‌آوری و سامان‌دهی می‌شوند
دکتر محمودی خاطرنشان کرد که برای کودکان کار خیابانی یک دستورالعمل نوشته شده که با کمک شهرداری و بهزیستی در حال اجراست.

وی در مورد این دستورالعمل افزود که این کودکان را جمع‌آوری و سامان‌دهی می‌کنند؛ آن‌هایی که خانواده دارند، به خانواده‌های‌شان تحویل داده ‌شود و آن‌هایی که خانواده ندارند، تعیین تکلیف گردند و سطح شهر باید از این شرایط و وضعیت خارج شود.

مدیرکل اموراتباع و مهاجرین خارجی وزارت داخله ایران با بیان این‌که مخالف وضعیت کودکان کار خیابانی اند و اگر کاری صورت می‌گیرد، اشتباه و غلط است؛ هم برای آینده کودک مضر است و برای آن‌هایی که خانواده داشته باشند، مشکل ایجاد می‌شود، تأکید کرد: “ما اجازه چنین فعالیت‌هایی را نخواهیم داد”.

رد اخراج اجباری کودکان کار خیابانی/ ضرورت سامان‌دهی کودکان کار بدون خانواده با همکاری سفارت افغانستان
وی در پاسخ به این سوال خبرنگار آوا مبنی بر گزارش‌هایی در شبکه‌های اجتماعی در مورد اخراج اجباری کودکان کار افغانستانی جمع‌آوری شده در ایران، با رد این گزارش‌ها گفت: “از نظر عاطفی هم حساب کنید، کار درستی نیست، اما بهزیستی، شهرداری‌ها، نیروی انتظامی و دستگاه‌هایی که خدمات اجتماعی را ارائه می‌دهند، همه پای کار هستند؛ چندین جلسه برگزار شده، این‌ها در وهله اول به شهرداری‌ها و بهزیستی‌ها می‌روند و خانواده‌های‌شان شناسایی می‌شود، اکثرا خانواده دارند، بعضی از آن‌ها که دارای بیماری هستند، درمان می‌گردند، و تعدادی کمی هم اگر(بدون خانواده) باشند، مطمئنا با همکاری سفارت افغانستان باید سامان‌دهی شوند”.

دکتر محمودی در مورد همکاری سفارت افغانستان در بحث کوکان کار خیابانی تأکید کرد: “من به آقای سفیر گفتم که ما خیلی با هم کار داریم و باید بنشینیم، این است که دولت افغانستان هم وارد شود، یا کشورهای دیگر، ممکن است پاکستانی یا بنگلادشی باشند، این‌ها هم باید وارد شوند و اتباع خود را جمع‌آوری کنند، اکثریت‌شان دارای خانواده اند، با خانواده می‌آیند و می‌روند، تعدادی هم ممکن است که(خانواده) نداشته باشند، با خانواده آمده، اما بچه رها شده، گم شده، این‌ها هم باید سامان‌دهی شوند”.

وی در پاسخ به این سوال مجدد که “پس بحث اخراج این کودکان مطرح نیست؟”، گفت: “خیر!”.

این در حالی است در ماه‌های اخیر به دنبال آغاز طرح جمع‌آوری و سامان‌دهی کودکان کار خیابانی در ایران، به شمول کودکان کار افغانستانی، نگرانی‌هایی از سوی برخی فعالان اجتماعی در مورد سرنوشت این کودکان در صفحات مجازی مطرح شده بود، به خصوص احتمال اخراج اجباری این کودکان، اما مدیرکل اموراتباع و مهاجرین خارجی وزارت داخله ایران، با رد این نگرانی‌ها و هم‌چنین بیان این‌که تعداد کودکان کار خیابانی افغانستانی اندک است، بر ضرورت همکاری سفارت برای تثبیت هویت و سامان دهی این کودکان تأکید کرده است.

در این مورد، روز یک‌شنبه (۱۰ سنبله) سفیر افغانستان در ایران و رییس مرکز امور بین‌الملل وزارت داخله ایران نیز در نشستی مشترک، بر ساماندهی و تعیین تکلیف کودکان کار و خیابانی که به اتباع افغانستان نسبت داده می‌شوند، تاکید کردند.

در این نشست، عبدالغفور لیوال، سفیر کشور گفته است: “سفارت افغانستان همکاری‌های لازم را در اقدام مهم تثبیت هویت کودکان خیابانی برای تعیین قطعی هویت این کودکان در صورت اعزام به افغانستان خواهد داشت”.