از غنی تا طالبان و جبهه مقاومت؛ شادمانی مشترک در فضای چندپارچه افغانستان پس از پیروزی بر پاکستان در جام جهانی کریکت

تیم ملی کریکت افغانستان در پنجمین حضور خود در جام جهانی ۲۰۲۳ در برابر پاکستان قرار گرفت که از سوی هواداران این تیم به دقت دنبال می‌شد. این بازی هم از این نظر امکان راه‌یابی افغانستان به مرحله بعدی و هم از نظر این که در برابر حریف دیرینه‌اش قرار گرفته بود، از اهمیت ویژه‌ای برخوردار بود.

افغانستان این بازی را در آور ۴۹ و در حالی برد که فقط شش توپ‌اندازی دیگر (یک آور) به پایان بازی باقی مانده بود.

جاناتان ترات، مربی بریتانیایی تیم ملی افغانستان، در گفتگو با بی‌بی‌سی گفت: «شور و شادی زیاد تمام واقعیت نیست. ما اکنون مدتی مرخصی داریم و می‌توانیم اجازه دهیم این احساسات کمی ته نشین شود. این پیروزی پشتوانه‌ای پیروزی مقابل انگلستان نیز است. این پسرها می‌توانند بازی کنند. فقط نیاز است آن‌ها در موقعیت مناسب قرار بگیرند و ثابت قدم باشند.»

کریکت
توضیح تصویر،حشمت‌الله شهیدی، کاپیتان تیم ملی افغانستان بعد از کسب امتیازهای برنده بازی

در این جام جهانی افغانستان یک پیروزی تاریخی دیگر هم داشت و آن پیروزی در برابر انگلستان، مدافع عنوان قهرمانی جام بود. اما به نظر می‌رسد این پیروزی برای بسیاری از هواداران کریکت افغانستان طعم و بوی دیگری داشت.

پس از پیروزی افغانستان، افغانستان ها در داخل کشور و در سراسر جهان به آن واکنش نشان دادند و آن را تبریک گفتند.

به نظر می‌رسد در فضای چند پارچه افغانستان، کریکت تنها عرصه‌‌ای شده که تقریباً تمام چهره‌های سیاسی این کشور پیروزی آن را به طور مشترک جشن می‌گیرند. پس از پیروزی افغانستان از مقام‌های ارشد امارت اسلامی گرفته تا رئیس‌جمهورهای پیشین افغانستان تا جبهه مقاومت ضد طالبان از آن ابراز شادمانی کردند و آن را شادباش گفتند.

به دلیل مناسبات سیاسی بین افغانستان و پاکستان، بازی کریکت میان دو کشور همواره پرحاشیه و مورد توجه بوده است.

دولت پاکستان اعلام کرده است که همه مهاجران افغان فاقد مدرک قانونی اقامت را تا اول نوامبر سال جاری به اجبار اخراج می‌کند.

ابراهیم زدران که بیشترین امتیاز را در این مسابقه برای افغانستان کسب کرد و به عنوان بهترین بازیکن آن اعلام شد، در حضور رسانه‌ها گفت این پیروزی را به مهاجرانی تقدیم می‌کند که به اجبار از پاکستان اخراج می‌شوند.

واکنش‌‌ چهره‌ها

محمد اشرف غنی، رئیس‌جمهور پیشین افغانستان با انتشار پرچم سه رنگ افغانستان که استفاده از آن از سوی امارت اسلامی ممنوع شده است، در ایکس این پیروزی را تبریک گفته است.

تیم‌های ورزشی افغانستان از جمله کریکت در بازی‌های بین‌المللی با پرچم سه‌رنگ و سرود ملی دولت‌های پیشین حضور پیدا می‌کنند. امارت اسلامی و پرچم آن از سوی هیچ کشوری به رسمیت شناخته نشده است.

در عین حال شماری از مقام‌های ارشد امارت اسلامی این پیروزی را تبریک گفته‌اند. محمد عبدالکبیر، معاون سیاسی نخست‌وزیر در اعلامیه‌ای رسمی ضمن تبریک گفته است: «این مسابقات نشان داد که جوانان افغان در هرعرصه توانایی دارند و پیروزی را از آن خود کرده می‌توانند. ما برای شان موفقیت بیشتر آرزو داریم. پیروزی تیم کریکت افغان‌ها پایدار باد!»

انس حقانی، سهیل شاهین، یوسف احمدی، خالد زدران شماری دیگر از اعضای امارت اسلامی هستند که به استقبال این پیروزی پیام‌هایی منتشر کرده‌اند.

از سوی دیگر احمد مسعود، رهبر «جبهه مقاومت ملی افغانستان» که جبهه‌ای ضد طالبان است، نیز با انتشار عکسی از بازیکنان کریکت این پیروزی را «به همه مردم کشور» تبریک گفته است. او نوشته است: «ورزش و ورزشکاران فراتر از سیاست و متعلق به همه ما هستند. ضمن تشکری از همه بازیکنان و کادر تیم ملی که سبب خشنودی مردم رنجدیده ما در این روزهای سخت گشته‌اند، برای آنها موفقیت بیشتر آرزو دارم.»

همچنین عبدالله عبدالله، رئیس پیشین شورای عالی مصالحه ملی و حامد کرزی، رئیس‌جمهور سابق افغانستان، فوزیه کوفی، عضو پیشین پارلمان و شمار دیگری از چهره‌های سیاسی نیز پیام‌های تبریکی منتشر کردند.

امرالله صالح، معاون رئیس‌جمهوری پیشین این کشور شاید سیاسی‌ترین واکنش را داشته و این پیروزی را «در زمانی درست، در مکانی درست و با پیامی درست» خوانده و نوشته است: «نمایش پرچم ملی به آن معنای عمیق‌تری بخشید». او از بازیکنان تیم ملی افغانستان خواسته که از نمادهای متعلق به طالبان که سبب حفظ و تقویت وجهه آن‌ها می‌شود «همیشه دوری کنند».

دقایقی پس از پیروزی تیم افغانستان ویدیوهایی هم از کابل منتشر شد که گروه‌هایی از مردم را در حال رقص و شادی نشان می‌دهد.

برای بازیکنان کریکت هم که اکثر آن‌ها این بازی را در کمپ‌های مهاجران در پاکستان یاد گرفتند و زمانی برخی از بازیکنان تیم پاکستان الگوی آن‌ها بود، این پیروزی یک نقطه عطف به حساب می‌آید.

راشد خان، توپ‌انداز مشهور تیم افغانستان که از برترین توپ‌اندازان جهان شمرده می‌شود، پس از این پیروزی در ایکس (توییتر سابق) نوشت: «هیچ احساسی بهتر از این وجود ندارد.»

حشمت الله شهیدی، کاپیتان افغانستان در پایان این بازی گفت: «واقعاً این پیروزی شیرین است.»

او افزود: «طوری که ما هدف را دنبال کردیم بسیار حرفه‌ای بود و روشی که در پیش گرفتیم به ما کمک می‌کند که همانگونه وارد بازی های دیگرمان شویم.»

برخی از هنرمندان و چهره‌های مطرح موسیقی افغانستان نیز پیام‌هایی در حمایت از بازیکنان کریکت منتشر کرده‌اند.

از جمله آریانا سعید، آن‌ها را «قهرمانان فوق‌العاده ما» خوانده و نوشته است: «عشق‌های من! این بزرگترین پیروزی در تاریخ ورزش افغانستان را تبریک می‌گویم.»

فرهاد دریا هم ضمن تبریکی نوشته است: « قهرمانی باشه ایطو (اینطور) باشه، که هم افغانستان شاد شوه و هم سیاسیون پاکستان یک درس بگیره. به خیالم این موفقیت، باخت‌های سیاسی ما را هم تلافی کرد.»

چهره‌های ورزشی بین‌المللی هم به این پیروزی بی‌سابقه افغانستان واکنش نشان داده‌اند.

ساچین تندولکار، توپ‌زن مشهور هندی و یک نام شناخته شده در دنیای کریکت نوشته است: «عملکرد افغانستان در این جام جهانی هیچ چیزی کمتر از بی‌نظیر بودن نداشت. نظم و انضباط آنها با چوگان کریکت، رویکردی که نشان داده‌اند و دویدن تهاجمی بین ویکت‌ها نشان دهنده تلاش سخت آنهاست.»

راوی شاستری، مربی سابق تیم کریکت هند و تحلیلگر این ورزش نوشته است: «افغانستان! شما جدی هستید، با قلب‌های شجاع. شکست دادن دو برنده جام جهانی، کنونی و گذشته چیزی است که باعث می‌شود جهان سریعتر بچرخد. تعظیم به شما بچه‌ها. شما در بزرگترین صحنه به دنیا نشان دادید که از چه چیزی ساخته شده‌اید.»

عرفان پتان، بازیکن سابق تیم کرکت هند و تحلیلگر کریکت که بعد از پیروزی افغانستان با راشد خان در میدان بازی رقصید و ویدیوی آن در شبکه‌های اجتماعی دست به دست شده است نوشته است: «راشد خان به قول خود عمل کرد و من هم به وعده خود!»

بابر اعظم کاپیتان تیم پاکستان در واکنش به نتیجه این بازی گفت : «این واقعاً برای ما دردآور است…در مجموع امتیاز خوبی گرفتیم اما توپ‌اندازی ما در حد مطلوب نیست…افغانستان خیلی خوب بازی کرد اما ما برای آن‌ها شمار زیادی دوش تعیین کردیم و این برای ما هزینه داشت.»

کارلوس براتویت، بازیکن سابق کریکت و تحلیلگر کریکت بی‌بی‌سی گفت: «باید از افغانستان ستایش کرد و اینکه چقدر ترتیب توپ‌زنی آنها توانسته است امتیازات میان‌میدانی بگیرد. همه چهار نفر برتر آنها می‌توانند توپ‌زنی کنند. ابراهیم زدران عالی است، تکبر دارد ولی تکبر بی‌جا نیست…او و گوربز، آغازگر خوبی بودند.»

با آن که بیشتر واکنش‌ها به پیروزی افغانستان بر پاکستان مثبت بوده است اما تیم کریکت افغانستان همواره منتقدانی هم داشته است. برخی به دلیل نداشتن علاقه به کریکت و نداستن قواعد این بازی و برخی دیگر به خاطر دلخوری از منتشر شدن عکس‌هایی از اعضای تیم افغانستان با مقام‌های امارت اسلامی پیروزی آن را هم تجلیل نمی‌کنند. همچنین انتقاد شماری به «ملی» خواندن تیم افغانستان به خاطر «تک قومی» بودن اعضای آن همواره مطرح بوده است.

تقریبا همه اعضای تیم ملی کریکت افغانستان پشتون هستند.