محیط زیست کابل: هوای پایتخت سالم است
نگاه نو_ دیروز ریاست محیط زیست کابل، در «لیسهی عالی غلامحیدرخان» از هفتهی حفاظت از محیط زیست تجلیل کرد. همزمان با فرارسیدن این هفته، مسوولان این ریاست میگویند که هوای کابل، نسبت به بسیاری وقتها این روزها سالم است.
محمدکاظم همایون، رییس حفاظت از محیط زیست کابل میگوید که بر اساس آخرین سنجشها، در هوای کابل ۸۷ مایکرو ذرات معلق دیده میشود. آقای همایون میافزاید که سنجش این رقم ذرات معلق در هوا، در بسیاری از شهرهای دنیا به عنوان «هوای سالم» خوانده میشود.
آقای همایون اضافه میکند که ادارهی محیط زیست، از هفت سال به اینسو، به وزارت مالیه پیشنهاد فراهم کردن دستگاههای سنجش هوا و امکانات آن را کرده است، اما تاکنون هیچ توجهی به این پیشنهاد صورت نگرفته است. این اداره اکنون به آمارهای نهادهای بینالمللی برای مشخص کردن سطح آلودهگی هوا در کابل و ولایتها اکتفا میکند.
مسوولان ریاست محیط زیست کابل میگویند که در کنار استفاده از مواد سوخت بدکیفیت و ناسالم در سطح شهر، تراکم نفوس و کمبود ظرفیت شهر، باعث بلند رفتن سطح آلودهگی میشود. آقای همایون مدعی است که بخش زیادی از تیل در افغانستان، از ایران وارد میشود. به گفتهی او، این نوع نفت که اخیراً وارد میشود، شدیداً در جهت آلودهگی آب، خاک و هوا مضر است.
در همین حال، مسوولان ادارهی ملی محیط زیست، میگویند که امسال، سطح آلودهگی هوا نسبت به بهار پارسال، کاهش چشمگیری داشته است. نیکمحمد، رییس نظارت و تفتیش محیطی اداره حفاظت از محیط زیست میگوید که پارسال، سطح آلودهگی هوا در کابل، از ۱۵۰ مایکرو گرام بیشتر بود، اما امسال در حدود ۸۰ تا ۱۰۰ مایکرو گرام است. وی میافزاید که در این روزها، سطح آلودهگی هوا در کابل، از سطح استندرد آن نیز پایینتر قرار دارد. آقای نیکمحمد تصریح میکند که برف و بارانهای بهار و زمستان پارسال و همچنان افزایش وزش بادها، باعث کاهش میزان آلودهگی هوا شده است.
مسوولان ادارهی ملی محیط زیست، تأکید میکنند که این اداره، امسال یک پلان عمل را برای کاهش آلودهگی هوا تهیه کرده است. آقای نیکمحمد میافزاید که با تطبیق این پلان، میزان آلودهگی هوا در کابل، بیشتر کاهش خواهد یافت. در کنار این، این اداره در نظر گرفته است که در رابطه به حفظ محیط زیست، در سطح دانشگاهها، مکتبها، مساجد و شوراهای محلی، آگاهیدهی کند.
حسین، یکی از باشندهگان خیرخانهی کابل، میگوید که سطح آلودهگی هوای کابل، در این روزها پایینتر است، اما نیاز به کار و آگاهیدهی بیشتر نهادهای مربوط دارد. وی میافزاید که شهروندان نیز، همزمان با گرم شدن هوا، به حفاظت از محیط زیست توجه کنند. حسین، انداختن زبالهها در کنار زبالهدانیها و اطراف جادهها را از عوامل آلودهگی و بیباکی مردم به این موضوع مهم، عنوان میکند.
در همین حال عارف، دکاندار، میگوید که روزانه آنها موارد بسیاری از هر طیف مردم میبینند که زبالههایشان را در اطراف زبالهدانیها میاندازند. این کار، عارف را معتقد کرده است که در کابل، بسیاریها مسوولیتهای شهروندیشان را در کوچکترین موارد، جدی نمیگیرند.
این در حالی است که پیش از این، یک نهاد هواشناسی امریکایی به نام «Air Visual» در ردهبندی روزانهاش از میزان آلودهگی هوا در شهرهای مهم جهان، در یکی از روزهای زمستان پارسال، کابل را به عنوان آلودهترین شهر جهان برگزیده بود.
بر اساس جدول ردهبندی که روی وبسایت این نهاد و وبسایت جنتری افغانستان یا «Time.af» قرار دارد، کابل پایتخت با داشتن ۳۵۳ درجهی آلودهگی هوا در رده نخست شهرهای آلوده جهان جا گرفته بود. همین طور، لاهور پاکستان، آلنباتور مغولستان، داکای بنگلهدیش، کلکته و دهلینو پایتخت هند، به ترتیب در ردههای دوم، سوم، چهارم، پنچم و ششم این جدول قرار داشتند. اکنون اما مسوولان ادارهی محیط زیست در رابطه به بهتر شدن هوای کابل، بیشتر امیدوار اند.
شهر کابل، پرنفوسترین شهر افغانستان به شمار میرود. در سالهای پسین، با افزایش نفوس در این شهر، میزان آلودهگی هوا همواره یکی از نگرانیهای جدی شهروندان بوده است. همه ساله، شماری از باشندهگان پایتخت، قربانی آلودهگی آب و هوای این شهر میشوند.
از صفحه هشت صبح