ارگ: هیئت مذاکره کننده پس از توافق امریکا و طالبان معرفی میشود
ارگ ریاستجمهوری میگوید که پس از نهایی شدن توافق صلح میان امریکا و طالبان، حکومت افغانستان فهرست نامهای اعضای هیئت گفتوگو کنندۀ صلح را همگانی خواهد کرد.
نگاه نو_ درانی جاوید وزیری، معاون سخنگوی رییسجمهوری میگوید که این هیئت، نمایندهگی از حکومت افغانستان میکند و همزمان با آغاز گفتوگوهای میان افغان، معرفی خواهد شد.
بانو وزیری در این باره میافزاید: «زمانی ایشان [طالبان] با هیئت امریکایی به نتیجه نهایی برسند و آمادۀ آغاز گفتوگوها با ملت افغانستان شوند، ما حاضر هستیم که هیئت مذاکره کننده خویش را معرفی و بفرستیم.»
حکومت بهمنظور گفتوگو با طالبان، هئیتی را مشخص کردهاست؛ اما جزئیات دربارۀ این هیئت و اینکه چه کسانی مشمول این هیئت استند هنوز روشن نشدهاست.
حکومت هرچند بر آغاز گفتوگو با طالبان تأکید دارد، اما این گروه هنوز خواست حکومت در این باره را نپذیرفتهاست.
طالبان و ایالات متحده اما در حدود یک سال است که گفتوگوهای شان دربارۀ صلح جریان دارند.
منابع نزیک به طالبان گفتند که دو طرف روی یک آتشبس کوتاه مدت در افغانستان به توافق رسیدهاند. به گفتۀ این منابع، این توافق در پی سفر یک هیئت طالبان به پاکستان و رأیزنی با شوراهای این گروه در این کشور، بدست آمدهاست.
جلالالدین شینواری، لوی سارنوال دورۀ طالبان میگوید که این آتشبس برای یک هفته خواهد بود: «در مورد آتشبس یک هفتهیی توافق صورت گرفته؛ اما مشروط به این شرط که اول باید موافقتنامه بین امریکاییها و طالبان به امضا برسد.»
اما، دفتر طالبان در قطر تاکنون در این باره چیزی نگفتهاست.
با این همه، محمد اسماعیل خان، از اعضای رهبری حزب جمعیت اسلامی افغانستان میگوید که حکومت، روند صلح را در انحصار گرفتهاست و تا کنون با احزاب سیاسی دربارۀ چگونگی ساختار هیئت گفتوگوکننده رأیزنی نکرده است: «متأسفانه حکومت از ابتدای پروسۀ صلح خواسته به تنهایی تصمیم بگیرد و کوشش کرده قیمومیت پروسۀ صلح را بدست داشته باشد و این باعث شده – چون طالبان قبول نکردند – همیشه این با یک چالش روبهرو شده.»
عبدالله قرلق، معاون حزب جنبش ملی نیز دراین باره اظهار داشت: «این تعیین هیئتی که از سوی حکومت صورت گرفته، این تاهنوز تعدادش، کمیتش و اینکه در کدام سطح استند و در کدام طبقه مردم استند به ما مشخص و معلوم نیست؛ چون با احزاب مشوره صورت نگرفته است.»
منابع میگویند که احزاب و جریانهای سیاسی دربارۀ ساختار هیئت گفتوگوکنندۀ حکومت افغانستان اختلاف نظر دارند. به گفتۀ این منابع، جریانهای سیاسی این هئیت را تنها حکومتی میدانند و میگویند که نمایندهگان آنان در تشکیل آن نیست.
شهزاده مسعود، آگاه سیاسی اظهار داشت: «این چانس طلایی است؛ هم برای حکومت و هم برای احزاب سیاسی که هرچه زودتر یک تیم افغانستان شمول، ملی و با صلاحیت تشکیل کنند که خدا نخواسته این طور نشود که بر مذاکرات بینالافغانی ما همچین هیئتی نداشته باشیم و اختلاف نظر در آن وجود داشته باشد.»
پیش از این، سخنگوی دفتر طالبان در دوحه گفتهاست که بحث و گفتوگوهای میان افغانان در صورتی آغاز خواهد شد که توافق خروج نیروهای خارجی امضا شود و در این گفتوگوها تمامی طرفهای داخلی، شرکت کنند.