آزادی بیان خط سرخ حکومت افغانستان است
دانش، آزادی بیان خط سرخ حکومت افغانستان است و با هیچ چیز دیگر معامله نخواهد شد.
نگاه نو_ آقای دانش دیروز (یکشنبه، ۱۲ حوت) در مراسم رونمایی “پلان ملی ارتباطات حکومت” برای سال ۱۳۹۸ خورشیدی گفت “ما بر این باوریم که آزادی بیان بنیاد همه ارزشها و حقوق دیگر است به گونهای که از نگاه حقوقی و سیاسی اگر آزادی بیان نداشته باشیم، هیچ چیز دیگری هم نخواهیم داشت، نه حقوق بشر، نه حقوق شهروندی، نه انتخابات آزاد و عادلانه و نه دموکراسی و نظام مردم سالار و نه آزادیهای عمومی دیگر.”
معاون رئیس جمهور با اشاره به گفتگوهای صلح بین نمایندگان امریکا و طالبان گفت “امروز همگی میدانیم که مسأله گفتگ
و و مذاکرات صلح با گروه طالبان بیش از هر وقت دیگر به صورت جدی مطرح شده است و ما امیدواریم که واقعا در کشور ما به جنگ و خشونت پایان داده شود و به یک صلح سرتاسری و امنیت پایدار دست یابیم. اما از سوی دیگر صلح نباید بهانهای باشد برای قربانی ساختن دستاوردهای ۱۸ سال گذشته و در رأس آنها آزادی بیان و رسانههای آزاد.”
او افزود که “با فقدان آزادی بیان، در جامعه یک نوع استبداد و دیکتاتوری حاکم خواهد شد که به طور طبیعی صلح را هم قربانی خواهد ساخت و از نو سلسله جدیدی از نارضایتیها و خشونتها از سر گرفته خواهد شد. بنا بر این اگر آزادی بیان وجود نداشته باشد، صلح پایدار هم ایجاد نخواهد شد و هیچ حق اساسی دیگر مردم نیز تأمین نخواهد شد.” حضور نمایندگان رسانهها در مذاکرات صلح
معاون رئیس جمهور از رسانهگران کشور خواست که روند صلح و تأثیر آن بر آزادی بیان بیان را با “جدیت و هوشیاری” تعقیب کنند و از همه جوانب دخیل در مذاکرات صلح بخواهند تدام فعالیت رسانههای آزاد و آزادی بیان را تضمین کنند.
آقای دانش پیشنهاد کرد که نمایندگان رسانههای آزاد افغانستان در مذاکرات صلح و لویه جرگه مشورتی صلح شرکت کنند و حکومت افغانستان از این موقف حمایت میکند.
پنجمین دور مذاکرات صلح بین نمایندگان امریکا و طالبان در دوحه پایتخت قطر ادامه دارد. اما در افغانستان نگرانیها درباره از بین رفتن آزادیهای مدنی، آزادی رسانهها و آزادی زنان و دستاوردهای ۱۸ سال اخیر، افزایش یافته است.
دستاوردهای حکومت
معاون دوم ریاست جمهوری گفت که حکومت از آزادی بیان به عنوان یک ” پالیسی و سیاست رسمی دولت” حمایت قاطع میکند و اکنون ۱۸۷۹ رسانه فعال در کشور وجود دارد که “نشان دهنده وضعیت بسیار مناسب آزادی بیان و فعالیت رسانههای آزاد در کشور است.”
آقای دانش همچنین از ایجاد “کمیته مشترک رسانه ها و حکومت” به عنوان یکی از تلاشهای مؤثر حکومت در راستای مصؤنیت و امنیت خبرنگاران و رسانههای آزاد یاد کرد.
او افزود که دستاوردهای این کمیته بیپیشنه بوده و به همه قضایای خشونت علیه خبرنگاران به طور جدی رسیدگی کرده و اگر چنین قضایی رخ دهد، به صورت فوری رسیدگی میشود.
آقای دانش صندوق حمایت از خبرنگاران و ایجاد کمیسیون دسترسی به اطلاعات را از دیگر اقدامات حکومت برای تقویت آزادی بیان دانست و گفت که تشکیل ۵۱ نفره کمیسیون دسترسی به اطلاعات در حال شکل گیری است و وزارت مالیه در تأمین بودجه آن مشکلی ندارد و ریاست جمهوری آمادگی دارد که همه پیشنهادهای کمیسیون را منظور نماید.
او ناامنی و جنگ را از چالشهای اصلی فراروی رسانهها کشور دانست و گفت که دشمنان مردم و آزادی بیان با رسانه نیز دشمن هستند و در طول سالهای گذشته دهها خبرنگار و رسانهگر را کشتهاند. معاون دوم ریاست جمهوری گفت که حکومت تلاش میکند دسترسی به اطلاعات را در سال آینده خورشیدی آسانتر سازد و هماهنگی بین ادارات دولتی و رسانهها بیشتر شود.
هارون چخانسوری، سخنگوی ریاست جمهوری نیز در این مراسم صحبت کرد. او دستورالعمل مصؤنیت خبرنگاران، عفو جرایم مالیاتی رسانهها، ایجاد صندوق حمایت از خبرنگاران، کمیته مشترک حکومت و رسانهها، قانون دسترسی به اطلاعات و موارد دیگر را به عنوان اقدامات عملی حکومت در حمایت آزادی بیان و آزادی مطبوعات برشمرد.